Boek: The subtle art of not giving a f*ck

De oranje kaft met de weinig subtiele titel trok meteen mijn aandacht toen ik mijn tijd liep te doden bij de AKO op Utrecht Centraal. Ik kocht het boek tegelijk met ‘The power of habit’ van Charles Duhigg en ik moet zeggen, Mark Manson is de absolute winnaar. Met humor, zelfspot en een hoop f*cks is dit de grofgebekte papieren versie van de commencement speeches van Steve Jobs en David Foster Wallace.

Waar gaat het over

The subtle art of not giving a f*ckDit zelfhulpboek (jawel) is geschreven door ‘superstar blogger’ Mark Manson, wiens blog dagelijks door meer dan 2 miljoen mensen wordt gelezen. Het is een min of meer persoonlijk verslag van de inzichten die hij heeft opgedaan in zijn nog relatief jonge leven (hij is 33). Ondanks zijn jonge leeftijd en de grote hoeveelheid f*cks, weet hij inzichten uit de filosofie en psychologie te vertalen naar het dagelijks leven. Hoewel hij het niet benoemt, vind je veel van het gedachtengoed van Albert Ellis terug in het boek.

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken. De eerste hoofdstukken gaan over zelfverbetering. Manson ziet ‘echte’ zelfverbetering als prioriteit geven aan betere persoonlijke waarden en het kiezen van  zinvolle dingen om je druk over te maken: als je je druk maakt (‘een f*ck geeft’) om de juiste dingen, heeft dat positieve invloed op je leven. Zo kun je beter je tekortkomingen accepteren, dan je er druk over maken of dwangmatig positief blijven denken over wat je nog niet bent.

Van het nastreven van een probleemloos leven word je evenmin gelukkig. Problemen zullen er altijd zijn, dus dan kun je er maar beter voor zorgen dat je ‘goede’ problemen hebt. De grootste misvatting van deze tijd is volgens Manson dat we denken ergens recht op te hebben omdat we speciaal zijn. We worden ongelukkig als we niet krijgen wat we willen. Door deze ‘sense of entitlement’ lijkt ons geluk vooral af te hangen van externe factoren.

In de overige hoofdstukken noemt Manson aandacht vijf ‘contra-intuïtieve’ waarden die je leven kunnen verrijken:

  1. Kies bewust, niet kiezen is immers ook een keuze.
  2. Twijfel vaker door jezelf af te vragen of je er misschien naast zit.
  3. Maak fouten om de persoon te worden die je wil zijn.
  4. Zeg duidelijk nee tegen alles waar je niet voor gekozen hebt.
  5. Iedereen gaat dood, dus maak je niet druk om wat anderen vinden.

Ik had het handig gevonden als hij elk hoofdstuk had afgesloten met een duidelijke conclusie. Mede door het snelle taalgebruik en alle voorbeelden en anekdotes moest ik na elk hoofdstuk even nadenken waar het nou echt over ging.

Mijn oordeel

Dit boek behandelt onderwerpen die ik al in veel andere boeken ben tegengekomen. De Engelse versie leest lekker weg. Ik vind het prettig dat Manson zichzelf niet al te serieus neemt. Het is nog steeds een zelfhulpboek, maar dan wel van het type dat uitgaat van de ervaringen van de auteur. Daar houd ik meer van dan van boeken waar de geloofwaardigheid moet komen van een indrukwekkende literatuurlijst. Dan liever n=1. Het feit dat Mark Mansons blog meer dan 2 miljoen lezers heeft, betekent in ieder geval dat mensen iets herkennen in zijn schrijverij.

Dus…

Kopen! Tenminste, als je het grove taalgebruik met een korreltje zout kunt nemen. Laat je niet afleiden door de op het eerste gezicht oppervlakkige en populaire titel, want er zit een diepere boodschap onder. The subtle art of not giving a f*ck gaat over wat werkelijk van waarde is in het leven, maar die boodschap verkoopt natuurlijk minder goed.

Site Footer

Sliding Sidebar